info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Allergie voor meloen

meloenallergie allergie meloen

Wat is meloen?

Meloen (Cucumis melo) hoort tot de pompoen-plantenfamilie waar ook de komkommer, courgette, pompoen en watermeloen bij horen.

Wat zijn de verschijnselen van allergie voor meloen?

Verreweg de meest voorkomende klacht die kan ontstaan bij het eten van meloen is tintelen en lichte zwelling van het mondslijmvlies en de lippen. Dit fenomeen bij meloenallergie wordt het oraal allergie syndroom (OAS) genoemd en wordt vooral gezien bij patienten die ook hooikoorts hebben.
De allergieverschijnselen bij het eten van meloen zijn zelden ernstiger dan de tinteling en prikkeling van het slijmvlies, maar een enkele anafylactische reactie is in de literatuur beschreven.

Mensen met allergische reacties op meloen hebben ook relatief vaak vergelijkbare reactie op ander fruit en groente zoals tomaat, sinaasappel, perzik, banaan, courgette en komkommer. Ook komt bij hen vaker een allergie op latex voor.

Hoe wordt het behandeld?

Behandeling van de lokale klachten in de mond is niet nodig, in de regel zijn de klachten van meloenallergie na enkele minuten weer vanzelf verdwenen. Bij ernstiger allergieklachten is het beter het eten van meloen helemaal te vermijden. Een allergie voor meloen gaat meestal niet meer over.


Literatuur
Rodriguez J et al: Randomized, double-blind, crossover challenge study in 53 subjects reporting adverse reactions to melon (Cucumis melo). J Allergy Clin Immunol. 2000 Nov;106(5):968-72.

Gerelateerde onderwerpen

voedselallergie
kiwi-allergie
allergie – overzicht
oraal allergie syndroom

Schuiven naar boven