info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Oraal Allergie Syndroom

oraal allergie syndroom oral allergy syndrome

Wat is het oraal allergie syndroom (OAS)?

bij het oraal allergie syndroom (Engels: oral allergy syndrome) is er sprake van een tintelend gevoel aan de lippen, de tong en het tandvlees na het eten van bepaalde voedingsproducten. Vooral bepaalde soorten vers fruit, noten en groenten kunnen deze klachten veroorzaken. Het OAS komt vooral voor bij mensen die ook klachten hebben van hooikoorts.

Wat zijn de typische klachten van het oraal allergie syndroom?

De verschijnselen van het OAS ontstaan soms al enkele seconden na het consumeren van het etenswaar en kunnen ontstaan op lippen, tong, mondslijmvlies of keel. De klachten kunnen bestaan uit:

– tintelen
– branderig gevoel
– zwelling

In de regel houden de klachten niet meer dan enkele minuten aan.
De kans op ernstige allergische reacties (zoals anafylactische shock) bij het OAS is klein, maar niet helemaal uitgesloten.

Wie krijgt het?

Zoals al aangegeven komt het OAS vooral voor bij mensen die allergisch zijn voor stuifmeel. Zij kunnen het hele jaar door klachten krijgen van het oraal allergie syndroom maar de klachten zijn doorgaans duidelijk erger in het hooikoorts-seizoen. De reactie op de soorten voedingsmiddelen kan ook weer afhangen van het type stuifmeel waar de allergie voor bestaat.
Mensen met oraal allergie syndroom hebben ook relatief vaak een latexallergie.

Bij welke voedingsmiddelen kan het OAS voorkomen?

Appel, hazelnoot, kers, kiwi, perzik, pruim, peer, amandel, wortel, selderij (vooral geassocieerd met allergie voor stuifmeel van de berk)

Meloen, sinaasappel, tomaat, perzik, selderij (vooral geassocieerd met allergie voor graspollen)

Courgette, banaan, komkommer, zonnebloempitten, meloen (vooral geassocieerd met stuifmeel van ambrosia).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het oraal allergie syndroom komt zeer algemeen voor en de diagnose is in de regel zonder aanvullend onderzoek te stellen. Eventueel is allergie-onderzoek door middel van skin-pricktesten mogelijk. Met name als de klachten duidelijk ernstiger zijn dan de gebruikelijke tintelingen kan dit onderzoek zinvol zijn. Het is van belang dit te overleggen met uw arts.

Behandeling van oraal allergie syndroom

Bij vrijwel iedereen is het tintelend of branderig gevoel binnen enkele minuten vanzelf verdwenen. ehandeling is niet nodig. Als het oraal allergie syndroom samen gaat met ernstiger allergische reacties (zoals anafylaxie) kan het van belang zijn om een injectiepen met adrenaline bij u te dragen. Overleg dit met uw arts. Overigens is een combinatie van OAS met ernstige allergische klachten vrij zeldzaam.
In de meeste gevallen zal verhitting van het fruit of de groente er voor zorgen dat de allergenen die OAS veroorzaken worden afgebroken en zo geen klachten meer kunnen veroorzaken.


Literatuur
Price A. et al: Oral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome). Dermatitis. 2015 Mar-Apr;26(2):78-88

Gerelateerde onderwerpen

hooikoorts
allergie (algemeen)
voedingsallergie
tomatenallergie
anafylactische shock

Schuiven naar boven