info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Maskne

Wat is maskne?

Maskne is een vorm van irritatie van de huid in het gezicht die wordt uitgelokt of verergerd door het dragen van een mondmasker. Sinds het begin van de corona pandemie is het een veel gezien probleem.

De klachten ontstaan door afsluiting van de huid onder het mondkapje. Door deze afsluiting stijgen de temperatuur en luchtvochtigheid rond de mond en de neus en dit kan onder andere leiden tot toename van talgproductie in de talgklieren. De druk en wrijving van het materiaal van het mondkapje over de huid kunnen leiden tot (meestal lichte) mechanische beschadiging van de huid. Mensen met een gevoelige huid kunnen op basis van deze wrijving makkelijker huidklachten ontwikkelen.
De een is gevoeliger voor het ontwikkelen van maskne dan de ander.

Hoe ziet maskne er uit?

Maskne bestaat uit kleine puistjes en/of rode jeukende vlekken van de huid van het gezicht die bedekt wordt door het mond-neus masker. Ook treedt er soms schilfering van de huid op. Het kan er uit zien als de bekende jeugdpuistjes maar ook als clownseczeem of seborrhoisch eczeem.

Hoe kan je maskne behandelen?

Als puistjes op de voorgrond staan kan je een creme of lotion tegen acne proberen. Als er vooral sprake is van een schrale, rode huid kan een eenvoudige, niet te vette verzorgende creme worden gesmeerd. Het gebruik van een te vette creme onder het mondkapje kan namelijk juist weer puistjes veroorzaken.

Hoe kan je maskne voorkomen?

Als je last hebt van maskne is het de moeite waard om een ander type mond-neusmasker te proberen. Veel mensen gebruiken wasbare mond-neusmaskers van textiel. Als bij deze gezichtsbedekking klachten ontstaan kan het overstappen op de medische mondmaskers een oplossing zijn. Deze zijn vaak lichter van gewicht en zijn minder strak over de huid getrokken. De randen van deze medische mond-neusmaskers sluiten weliswaar goed tegen de huid maar onder het masker zelf is rond de neus en mond wel iets meer ventilatie mogelijk wat helpt de klachten te voorkomen. Ook is er in de regel minder sprake van wrijving van het materiaal tegen de huid.

Wanneer naar de arts?

Wanneer eenvoudige verzorgende producten en wisseling van het type mond-neusmasker geen verbetering geeft is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Mogelijk is het nodig om een iets sterkere behandeling toe te passen met een geneesmiddel dat alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar is. Ook zou het kunnen zijn dat de huidklachten niet bij maskne passen maar bij een ander huidprobleem zoals clownseczeem of contact allergisch eczeem.


laatste update: november 2021

 

 

Schuiven naar boven