info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Nagelpsoriasis

nagelpsoriasis nagel

Wat is psoriasis van de nagels?

Psoriasis is een aandoening die de huid en gewrichten kan aantasten. Ook de nagels kunnen bij psoriasis worden aangetast. Door psoriasis aangetaste (vinger)nagels worden als bijzonder belastend ervaren. Mensen met psoriasis van de nagels hebben een grotere kans om artritis psoriatica te ontwikkelen.

Hoe ziet nagelpsoriasis eruit?

Psoriasis van de nagels kan zich uiten door kleine putjes in de nagels, het ‘olievlekfenomeen’ (een geel bruine verkleuring van de nagelplaat, alsof er een druppel olie onder gelopen is), misvorming van de nagelplaat, en soms ook (gedeeltelijke) loslating van de nagelplaat. Omdat de nagel vaak niet helemaal intact is is deze ook gevoeliger voor infecties.

psoriasis nagel

Hoe wordt nagelpsoriasis behandeld?

Psoriasis van de nagels is vaak moeilijk te behandelen. Zalftherapie heeft meestal niet heel veel effect. Plaatselijke behandeling met een speciaal samengesteld geneesmiddel dat cyclosporine bevat heeft wél regelmatig een gunstig effect. Soms kan plaatselijk aangebrachte lotion of dunne gel met corticosteroid (eventueel gecombineerd met calcipotriol) ook gunstige resultaten geven (tips bij psoriasisnagels).

Wanneer psoriasis van de huid en/of de gewrichten wordt behandeld met orale therapie of biologicals (zoals bijvoorbeeld TNF-alpha remmers) wordt tegelijktijd meestal ook een verbetering van de nagelpsoriasis gezien. Uw dermatoloog kan deze geneesmiddelen voorschrijven.


Aan nagelpsoriasis gerelateerde onderwerpen

psoriasis (algemeen)
verdikte nagels
psoriasis en voeding
psoriasis van de gewrichten
nagellak
roken en de huid

Literatuur
Lai TL et al: Psoriatic nail involvement and its relationship with distal interphalangeal joint disease. Clin Rheumatol. 2016 Aug;35(8):2031-2037


 

Schuiven naar boven