info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Verdikte nagels

verdikte nagels

Wat kan de oorzaak zijn van verdikte nagels?

Verdikte nagels komen veel voor en er zijn veel verschillende oorzaken voor. In het volgende overzicht worden de meest voorkomende oorzaken genoemd. Bovenaan in de tabel de meest voorkomende oorzaken van verdikte nagelplaten.

schimmelnagel

Schimmelnagel
Schimmelnagels komen enorm veel voor. Een groot deel van de Nederlandse volwassenen heeft wel een schimmelinfectie aan tenminste één van de teennagels. Als de infectie lang bestaat (en de schimmeldraden zich uitgebreid hebben kunnen vermenigvuldigen) zal de nagelplaat verdikken.
Schimmelnagels kunnen sterk lijken op onychauxis, een verdikking van de nagel die veel bij ouderen wordt gezien en waar een schimmelinfectie niet per sé aanwezig hoeft te zijn.
Meer over schimmelnagels…

 

nagelpsoriasis

Psoriasisnagel
Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening die ook vaak de nagels aantast. De afwijkingen kunnen bestaan uit kleine putjes, lijnen in de lengte van de nagel, en verdikking van de nagelplaat. Vaak is er ook sprake van verdikking onder de nagelplaat waardoor het uiteinde van de nagelplaat iets omhoog getild wordt.
Net als bij de pantsernagel is een psoriasisnagel ook nogal eens geinfecteerd met een schimmel. Het behandelen van de schimmel zal dan natuurlijk niet leiden tot herstel van de nagelplaat.
Meer over psoriasisnagels…

 

pantsernagel

Pantsernagel
Bij pantsernagel (onychauxis) is er sprake van een verdikking van de nagelplaat zonder dat daar een onderliggend probleem aanwezig is. Pantsernagels, die vaak maar moeilijk te knippen zijn, worden zeer veel op oudere leeftijd gezien.
Het kan soms heel lastig zijn om deze normale, bij de leeftijd passende, verdikking van de nagelplaat te onderscheiden van een schimmelnagel. Overigens zal het niet zelden zo zijn dat een pantsernagel aan de tenen ook is aangetast door schimmel en dus schimmelsporen bevat…
Meer over pantsernagels…

 

klauwnagel

Klauwnagel
Bij een klauwnagel (onychogryfose) is er een sterke verdikking én kromming van de nagelplaat. De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Soms lijkt een beschadiging van het nagelbed de oorzaak, maar ook een schimmelinfectie zou de klauwnagel kunnen uitlokken.
Meer over klauwnagels…

 

 

 

lichen planus nagel

Andere nagelproblemen
Verschillende huidziekten kunnen gepaard gaan met nagelafwijkingen zoals verdikking van de nagelplaat. Voorbeelden van deze huidziekten zijn lichen planus, alopecia areata en pityriasis rubra pilaris.

 

 

 


gerelateerde onderwerpen

de nagel
ingegroeide teennagel
paronychia
stopnagel


 

Schuiven naar boven