info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Resorcinol

resorcinol creme resorcine acne hidradenitis

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over de behandeling van acne en hidradenitis met resorcinol. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort. Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is resorcinol?

Resorcinol is een middel dat in crème- of gelvorm kan worden toegepast op de huid. De belangrijkste toepassing is die bij acne en bij hidradenitis.
Resorcinol (ook wel resorcine genoemd) wordt al vele jaren toegepast. Hoewel er in de loop van de jaren nieuwe middelen tegen acne zijn ontwikkeld heeft resorcinol nog steeds een plaats in het anti-acne arsenaal van de dermatoloog.
Bij acne wordt meestal de 5% resorcinol crème voorgeschreven, bij hidradenitis de 15% concentratie.

Hoe werkt het?

De gunstige werking van resorcinol tegen acne en hidradenitis is tweeledig:
het geeft een lichte peeling van de huid en remt zo ook de vorming van comedonen (mee-eters). Mee-eters sluiten de talgkliertjes af en door deze open te houden voorkom je dat er door ophoping van talg een ontstekingsreactie in de huid ontstaat.
Daarnaast heeft resorcinol ook nog een remmende werking op de talgproductie zelf.

Wanneer kiezen voor resorcinol?

Resorcinol heeft de vervelende eigenschap om de huid en de kleding bruin te kunnen verkleuren. Deze verkleuring van de huid is tijdelijk, die van de kleding niet. Vanwege de verkleurende eigenschappen is resorcinol tegenwoordig niet meer de eerste keus bij ‘gewone’acne. Toch wordt het, met name wanneer andere crèmes en gels onvoldoende effectief blijken, nog wel door de dermatoloog ingezet.
Bij de behandeling van hidradenitis is resorcinol nog wel een van de eerste-keus middelen. Dit omdat andere smeerbare geneesmiddelen vaak maar weinig succesvol zijn in het onderdrukken van de klachten.

Zijn er bijwerkingen?

Van resorcine is bekend dat het de urine groen kan laten verkleuren. Dit is niet ernstig. Ook kunnen mensen met blonde haren bemerken dat de haren donkerder verkleuren tijdens het gebruik van resorcinol. Ernstiger is neurotoxiciteit (beschadiging van zenuwweefsel) maar dit gebeurt vrijwel alleen wanneer grote huidoppervlakten worden behandeld met resorcinol crème. Resorcinol wordt niet voorgeschreven aan zwangeren of vrouwen die borstvoeding geven.
In zeldzame gevallen kan resorcinol een allergische huidreactie veroorzaken. Hierover is een aparte informatiefolder verschenen.

Hoe wordt resorcine toegepast?

Er zijn geen standaard behandelschema’s voor resorcinolcrème. Gebruikelijk is de aangedane huid 1x per dag dun in te smeren met de crème. Meestal wordt de crème ’s avonds voor het slapen aangebracht. Wanner de resorcinolcrème in de liezen of onder de oksels wordt aangebracht (in het geval van hidradenitis) is het verstandig daarna goedkoop ondergoed erover aan te trekken waarvan het niet erg is wanneer dit bruin verkleurd. Wanneer acne in het gezicht behandeld wordt geldt hetzelfde voor de kussensloop.


gerelateerde onderwerpen

acne
hidradenitis
isotretinoine

literatuur
Boer J, Jemec GB: Resorcinol peels as a possible self-treatment of painful nodules in hidradenitis suppurativa. Clin Exp Dermatol 2010; 35(1) 36-40 .

Schuiven naar boven