info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Sinaasappelhuid

sinaasappelhuid cellulite

Wat is sinaasappelhuid?

Sinaasappelhuid, ook wel ‘cellulite‘ genoemd, is een bobbelige verandering van de huid die wordt veroorzaakt door het uitbollen van vetweefsel tot in de lederhuid. Het is geen ziekte maar een normaal verschijnsel dat bij vrouwen vanaf de leeftijd van de puberteit zeer veel voorkomt. Ten onrechte wordt ook de term ‘cellulitis’ nog wel eens gebruikt, maar dat is niet juist (cellulitis is een ander woord voor wondroos).

Hoe ziet het eruit?

Sinaasappelhuid wordt vooral aan de dijbenen en billen van vrouwen gezien. Vooral bij strijklicht is het bobbelige karakter duidelijk waarneembaar. Dit huidfenomeen kan worden geaccentueerd door enkele centimeters huid tussen duim en wijsvinger vast te pakken. Het ‘uitpuilen’ van de vetlobjes tussen de bindweefselschotjes in het onderhuids weefsel wordt dan nog duidelijker zichtbaar.

sinaasappelhuid cellulite

Wie krijgt het?

Vrijwel alle vrouwen (ongeveer 90%) vanaf de leeftijd van de puberteit vertonen in meer of mindere mate verschijnselen van sinaasappelhuid. De verandering van de huid is daarom vrijwel zeker hormonaal bepaald. Een extra bewijs hiervoor is dat sinaasappelhuid bij mannen meestal alleen gezien wordt wanneer er sprake is van hormonale stoornissen (tekort aan mannelijk hormoon). Afgezien van deze zeer kleine groep mannen is sinaasppelhuid echter typisch een verschijnsel bij vrouwen. Er is geen duidelijke relatie tussen overgewicht en sinaasappelhuid. De cellulite wordt bij een toenemende omvang van de dijen iets beter zichtbaar.

Hoe wordt het behandeld?

Cellulite of sinaasappelhuid is een volkomen normaal verschijnsel. Desalniettemin storen vrouwen zich vaak aan de bobbelige huid. Vanuit de cosmetische industrie worden talloze crèmes en andere therapieën op de markt gebracht. Tot dusver is er geen enkele behandeling die werkelijk voldoet. Ook liposuctie wordt niet gezien als een oplossing voor het probleem. Van geen enkele behandeling is onomstotelijk bewezen dat het werkt tegen sinaasappelhuid. En van de meesten is het, alleen al uit theoretisch oogpunt, onwaarschijnlijk dat het enig effect op de cellulite kan hebben.

Afvallen?

Hoewel afvallen niet het fenomeen van sinaasappelhuid wegneemt kan gewichtsafname toch bijdragen aan een verbetering van het aspect van de huid, waarschijnlijk omdat de inhoud van de individuele vetcellen kleiner wordt en dus een minder grote vetmassa overblijft. Een vrij recent onderzoek toonde aan dat afvallen bij de meeste vrouwen een (bescheiden) gunstig effect had op de sinaasappelhuid, maar dat bij een kleine groep de klachten juist verergerden…


gerelateerde onderwerpen

lasertherapie
liposuctie
peeling van de huid

literatuur
Callaghan DJ et al: Cellulite: a review of pathogenesis-directed therapy. Semin Cutan Med Surg. 2017 Dec;36(4):179-184.

Schuiven naar boven