info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Tandpasta allergie

allergie tandpasta eczeem lippen

Hoe ontstaat een allergie voor tandpasta?

Een allergie voor tandpasta presenteert zich meestal als een hardnekkige roodheid en schilfering van de lippen (cheilitis) en de huid direct om het lippenrood heen. Vaak duurt het even voordat gedacht aan de mogelijkheid van een contactallergie. In veel gevallen wordt de oorzaak dan eerst in voedingsmiddelen gezocht, maar het is belangrijk om ook te denken aan de mogelijkheid van een allergie voor bestanddelen van tandpasta als oorzaak van de klachten.

Welke allergenen kunnen een rol spelen bij tandpasta-allergie?

Tandpasta bevat verschillende allergenen die een contactallergie kunnen uitlokken. Hieronder worden de allergenen genoemd in volgorde van waarschijnlijkheid als veroorzaker.

Geurstoffen

Vrijwel alle tandpasta bevat geurstoffen, met name mint. Mint maakt niet alleen dat de tandpasta beter smaakt, maar geeft ook een frisse adem. Ook kaneel (cinnamal) wordt in sommige tandpasta’s toegepast, met name in het buitenland. Cinnamal is een geurstof waar over het algemeen makkelijker een allergie wordt ontwikkeld dan voor mint.
Meer over allergie voor geurstoffen…

Cocamidopropylbetaine

Deze stof wordt in verschillende soorten zepen en cosmetica verwerkt en een enkele keer ook in tandpasta. Allergie voor cocamidopropylbetaine komt relatief veel voor. Dus als u allergisch bent voor cocamidopropylbetaine en u ontwikkelt klachten van eczeem rond de mond, dan is het belangrijk om de ingredientenlijst van uw tandpasta te controleren.
Meer over allergie voor cocamidopropylbetaine…

Propyleenglycol

Een wateroplosbare stof die in sommige tandpasta’s wordt verwerkt.

Essentiele olie en kruidenbestanddelen

Sommige tandpasta’s bevatten extra ingredienten op plantaardige basis. Ook voor deze ingredienten is het mogelijk dat een allergie wordt opgebouwd. Deze allergenen zijn over het algemeen niet opgenomen in de standaard allergie testen.

Conserveringsmiddelen

Hoe wordt de allergie vastgesteld?

Wanneer een allergie voor een bestanddeel van tandpasta wordt vermoed kunnen allergietesten worden uitgevoerd. Deze testen bestaan uit ‘plakproeven’. Hierbij worden plakkers op de rug geplakt met extracten van de te zoeken allergenen.

Voorkómen van klachten

Zodra bekend is voor welk bestanddeel van de tandpasta u allergisch bent begint de zoektocht naar een product waar deze allergenen niet inzitten. Met name als is gebleken dat u allergisch bent voor een veel in tandpasta verwerkt bestanddeel, zoals pepermunt, kan dat nog wel eens een uitdaging zijn…


literatuur
Zirwas MJ et al: Toothpaste Allergy Diagnosis and Management. J Clin Aesthet Dermatol. 2010 May; 3(5): 42–47.

gerelateerde onderwerpen

contactallergie
allergie voor geurstoffen
allergie voor cosmetica

Schuiven naar boven