F
inasteride (Propecia Ⓡ) tegen haaruitval
                          
            index


een informatiefolder van de dermatoloogBelangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel finasteride (Propecia Ⓡ). Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is het? tattoo

Haarverlies volgens het mannelijk patroon wordt veroorzaakt door het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (DHT). Finasteride (Propecia®) remt de productie van DHT en remt daarmee ook de haaruitval. Finasteride is alleen geregistreerd voor haaruitval bij mannen.

Propecia® is op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek.

 

Hoe werkt finasteride precies?

Het haar valt uit als gevolg van verhoogde gevoeligheid voor het hormoon DHT. DHT wordt door het lichaam gemaakt uit testosteron onder invloed van het enzym 5-alpha reductase (type II). Finasteride remt 5-alpha reductase en daarmee dus ook de aanmaak van DHT en de haaruitval.

 

Werkt finasteride bij alle mannen met hormoongestuurd haarverlies?

Uit onderzoek blijkt dat 80-90% van de mannen die finasteride gebruiken een positief effect daarvan bemerkt. Dit kan haargroei op de kruin zijn maar ook ‘alleen’ vertraging of stoppen van de haaruitval. Of de positieve effecten van het medicijnen ook zodanig zijn dat ze het dagelijks gebruik van het medicijn rechtvaardigen is natuurlijk een persoonlijke kwestie.

 

Hoe lang moet het gebruikt worden?

Uit onderzoek blijkt dat het 3 tot 6 maanden duurt voordat betrouwbaar voorspeld kan worden of het middel bij de individuele gebruiker voldoende effect sorteert. Zodra mannen weer stoppen met finasteride neemt ook weer de concentratie DHT toe en begint ook de haaruitval opnieuw. Finasteride dient daarom in principe ook langdurig gebruikt te worden, overleg hierover met uw arts.

 

Wat zijn de bijwerkingen?

In het uitgebreide klinisch onderzoek dat werd uitgevoerd vóór de lancering van Propecia® bleken de bijwerkingen mee te vallen. Bij 1,8% van de mannen nam het libido (zin in seks) af tijdens het gebruik van Propecia® en dit was hoger dan bij de controle-placebogroep. Deze bijwerking bleek reversibel na het stoppen met Propecia®  .

 

Finaseride en vrouwen

Finasteride is niet geregistreerd voor haaruitval bij vrouwen. Daarenboven is het gebruik van finasteride tijdens de zwangerschap heel schadelijk voor de ongeboren (mannelijke) baby: het kan onherstelbare afwijkingen aan de geslachtsorganen veroorzaken.

 

Kan finasteride worden gecombineerd met andere middelen tegen haaruitval?

In de praktijk wordt nog wel een combinatie voorgeschreven van Propcia® om te slikken en minoxidil lotion om lokaal op de hoofdhuid toe te passen. Deze combinatie zou wellicht nog een sterkere stimulans van de haargroei kunnen geven. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van deze combinatie is aangekondigd.
huidziekten A-Ztherapie huidziekten
                       A-Z
zoeken  

 
Gerelateerde onderwerpen

logo