huidinfo
Pimecrolimus crème (Elidel)
         voor de huid
1

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel pimecrolimus crème. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts
.

Wat is pimecrolimus crème
?
Pimecrolimus crème is een crème die het immuunsysteem van de huid beïnvloedt en geen corticosteroïd bevat. Pimecrolimus crème (Elidel ®) is op doktersrecept verkrijgbaar. Het is bedoeld voor de behandeling van mild tot matig constitutioneel eczeem bij mensen van 2 jaar en ouder (literatuur).

Hoe werkt het?
Bij constitutioneel eczeem is het immuunsysteem van de huid overactief. Door deze ten onrechte verhoogde activiteit van het immuunsysteem ontstaat een ontsteking die zorgt voor jeuk en roodheid. Pimecrolimus normaliseert de activiteit van het immuunsysteem, zodat de ontstekingsreactie en de jeuk worden onderdrukt.
 
Hoe wordt het toegepast?
Pimecrolimus crème kan tweemaal daags dun op de huid worden aangebracht. De voorschrijvend arts zal het behandelschema met de patient doorspreken. Alleen die delen van de huid die eczeem vertonen hoeven te worden ingesmeerd. Wanneer de crème is aangebracht is langdurige blootstelling van de huid aan de zon of zonnebank onverstandig. Wanneer u toch tijdens zonnig weer buiten bent is het verstandig de huid te beschermen met een zonnebrandcrème.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van pimecrolimus crème?
Tot de meest voorkomende bijwerkingen van pimecrolimus crème horen:

Huidirritatie
Tijdens het begin van de behandeling met pimecrolimus kan huidirritatie ontstaan op de plaatsen waar de crème wordt aangebracht. Deze irritaties kunnen bestaan uit een branderig gevoel, jeuk of roodkleuring van de huid. Deze symptomen zijn gewoonlijk mild en verdwijnen meestal binnen één week na het begin van de behandeling.

Infecties
Er is mogelijk een licht verhoogde kans op folliculitis (ontsteking van de haarzakjes) en activering van oude herpesinfecties (bijvoorbeeld een koortslip).

Mogelijke alternatieven voor pimecrolimus crème

Corticosteroïd zalf
Corticosteroïd zalf ('hormoonzalf') beïnvloedt ook het immuunsysteem van de huid.
Voordelen van corticosteroïd t.o.v. pimecrolimus:
 • corticosteroïdzalf is (in beperkte mate) te gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar en zwangeren. Bij pimecrolimus is het gebruik bij kinderen jonger dan 2 jaar nog niet voldoende onderzocht.
 • corticosteroïdzalf veroorzaakt minder vaak huidirritatie.
 • van corticosteroïdzalf is meer bekend over de (bij)effecten op lange termijn
Nadelen van corticosteroïd t.o.v. pimecrolimus:
 • de huid kan (blijvend) dun worden bij langdurig, onoordeelkundig gebruik van corticosteroïdzalf, bij pimecrolimus niet.
 • bij langdurig gebruik van corticosteroïdzalf neemt de effectieve werking af, bij pimecrolimus niet.
Tacrolimus zalf
Tacrolimus zalf (Protopic ®) lijkt in werking op pimecrolimus. Tacrolimus zalf is voor ernstiger vormen van constitutioneel eczeem bedoeld dan pimecrolimus crème.

Andere behandelingen
Kijk voor een opsomming van andere mogelijke behandelingen van eczeem op de informatiepagina over constitutioneel eczeem bij volwassenen of eczeem bij kinderen
.
huidAan
pimecrolimus crème gerelateerde onderwerpen

         door Redactie Huidinfo                              
copyright
disclaimer