info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Eczeem in het gezicht

eczeem in het gezicht

Welke soorten eczeem in het gezicht zijn er?

Eczeem is een ontsteking van de huid. Het veroorzaakt roodheid en jeuk. Er worden verschillende soorten eczeem onderscheiden. Sommige soorten zijn zeer algemeen voorkomend, andere zijn zeldzamer. In deze folder wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste soorten eczeem die in het gelaat voorkomen. Op de illustraties wordt aangegeven waar het betreffende type eczeem het meest voorkomt in het gezicht. Op andere locaties kán het eczeem echter ook wel voorkomen. Van de eczeemsoorten uit het overzicht zijn ook aparte folders beschikbaar.

eczeem in het gezicht constitutioneel

 

Constitutioneel eczeem
Constitutioneel eczeem (ook wel: atopisch eczeem) is een zeer veel voorkomende vorm van eczeem. Het begint vaak op de kinderleeftijd. Op de kinderleeftijd zijn het vooral de wangen en de kin die aangedaan zijn. Op volwassen leeftijd doen de oogleden ook relatief vaak mee.
De huid is rood, iets verdikt en schilfert. Constitutioneel eczeem kan geïnfecteerd raken met bacterien. Er kunnen dan geel-oranje gekleurde korstjes ontstaan, of zelfs nattende plekjes. Folder…


 

 

eczeem in het gezicht seborroisch

 

Seborroïsch eczeem
Seborroïsch eczeem komt veel voor en zie je vooral bij de haarlijn op het voorhoofd, de wenkbrauwen en naast de neus. Het eczeem schilfert vrij sterk, waarbij de schilfers klein en wit of gelig van kleur zijn. Net als bij alle vormen van eczeem staat jeuk op de voorgrond. Seborroïsch eczeem komt vaak in vlagen voor. Door stress kan dit type eczeem sterk in ernst toenemen. Folder…

 

 


 

eczeem in het gezicht contact allergisch

 

Contactallergisch eczeem
Bij contactallergisch eczeem ontstaat het eczeem na contact met een substantie waar iemand allergisch voor is. De stof waar de persoon in kwestie allergisch voor is noemen we het allergeen. Daar waar het allergeen contact maakt met de huid ontstaat, meestal na ongeveer 2 dagen de ontstekingsreactie. Hoewel contactallergisch eczeem overal in het gelaat kan optreden wordt het relatief veel rond de ogen en de mond (cosmetica) en de haarlijn gezien (haarverzorgingsproducten). Folder…


 

eczeem in het gezicht clownseczeem

 

Clownseczeem
Clownseczeem (periorale dermatitis) is een ontsteking van de huid rond de mond en naast de ogen. Heel vaak is er ook sprake van kleine puistjes binnen het rode, ontstoken huidgebied. Feitelijk is het geen echt eczeem, maar staat ontsteking van de talgkliertjes in de huid op de voorgrond. Clownseczeem wordt dan ook behandeld op dezelfde manier als bijvoorbeeld acne en rosacea.

 


 

 

Witwang
Witwang (pityriasis alba) is een lichte eczeemreactie, voornamelijk op de wangen die leidt tot een lichte ontkleuring van de huid. Het meest opvallende is dus niet het eczeem, maar het milde pigmentverlies dat er het gevolg van is. Witwang wordt vooral bij kinderen gezien en komt algemeen voor. Behandeling is vaak niet nodig en het pigment komt vanzelf na verloop van tijd weer terug.

 


eczeem in het gezicht mondhoekeczeem

 

Mondhoekeczeem
Mondhoekeczeem (perlèche) is een op eczeem lijkende ontsteking in de mondhoeken. Het betreft vaak een combinatie van een irritatie-eczeem door speeksel en een gistinfectie die van de gunstige groeiomstandigheden (vocht door speeksel + beschadigde huidbarrière) gebruik maakt. Het eczeem verspreidt zich doorgaans niet verder dan ongeveer 1 cm van de mondhoek.

 

 


Er zijn nog andere huidaandoeningen in het gezicht die wel op eczeem lijken, maar het niet zijn. Meestal zijn dit vrij zeldzame huidaandoeningen zoals lupus erythematosus of overgevoeligheidsreacties op zonlicht. Ook kunnen het algemener voorkomende huidaandoeningen zijn die echter niet zo vaak in het gezicht optreden zoals psoriasis en geneesmiddelreacties.


Huidverzorging bij eczeem in het gezicht

Naast de behandeling met de anti-eczeem crèmes die de arts voorschrijft is een goede verzorging van de gelaatshuid van belang, bijvoorbeeld met een goede kalmerende crème.


Aan eczeem in het gezicht gerelateerde onderwerpen

corticosteroïden voor de huid
eczeem (het overzicht)
eczeem rond de ogen


 

Schuiven naar boven