info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Plastisch chirurg

plastisch chirurg plastische chirurgie

Wat is een plastisch chirurg?

De plastisch chirurg wordt vaak in verband gebracht met cosmetische chirurgie. Toch is de cosmetische (of esthetische-) chirurgie slechts een deel van het werkterrein van de plastisch chirurg. Een groot deel van de bezigheden van de plastisch chirurg bestaat uit reconstructieve chirurgie. In deze tak van de chirurgie worden aangeboren of verkregen lichaamsafwijkingen hersteld. Gedacht kan worden aan hazenlippen, borstreconstructies na borstkanker, brandwonden of herstel van beschadigingen aan de handen na een ongeluk.

Wat houdt het specialisme plastische chirurgie in?

De plastische chirurgie is dus in grote lijnen in 2 gebieden te verdelen:

cosmetische chirurgie
reconstructieve chirurgie

Onder de cosmetische chirurgie vallen ondermeer:

ooglidchirurgie
borstvergroting (en -verkleining)
neuscorrecties
littekencorrecties
facelifts
halslifts
buikwandcorrecties
liposuctie

Onder de reconstructieve chirurgie vallen ondermeer:

handoperaties
huidkankeroperaties
craniofaciale chirurgie (afwijkingen in het gelaat)
weefselreconstructies (huidtransplantaties na brandwonden, doorligplekken, ongevallen)

Sommige plastisch chirurgen hebben zich op een bepaald deelgebied gespecialiseerd, maar de meeste plastisch chirurgen zijn toegerust om ingrepen op alle bovengenoemde terreinen uit te voeren.

Waar vind ik een plastisch chirurg?

Plastisch chirurgen zijn aan vrijwel alle algemene ziekenhuizen verbonden. Ook zijn veel plastisch chirurgen, naast hun aanstelling in het ziekenhuis, aan privéklinieken verbonden. De puur medische, reconstructieve, plastische chirurgie wordt dan uitgevoerd in het ziekenhuis. De cosmetische ingrepen voert hij/zij uit in de privékliniek. Soms worden de cosmetische ingrepen wel binnen de ziekenhuismuren uitgevoerd: in die situaties huurt de plastisch chirurg ruimte en materieel van het ziekenhuis om de cosmetische ingrepen uit te kunnen voeren.

Welke behandelingen worden vergoed?

Welk deel van de werkzaamheden van de plastisch chirurg vergoed wordt is sterk afhankelijk van uw verzekeringspakket. In de regel worden ingrepen die gericht zijn op herstel van lichaamsfunctie (hand- of polsreconstructie) of operaties als gevolg van ziekte (huidkanker, decubitus) volledig vergoed. Puur cosmetische ingrepen worden niet vergoed door de verzekering. Er is een grijs gebied tussen de puur medische en puur cosmetische ingrepen. Denk aan bepaalde ooglidcorrecties, flapoorcorrecties etc. Bestudeer uw polis grondig en overleg altijd met uw zorgverzekeraar over de vergoedingsstatus van de voorgenomen ingreep.


gerelateerde onderwerpen

de huid
plastisch chirurgische ingrepen
zorgverzekering

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Schuiven naar boven